Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka to proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne w smaku ciastka domowe. Idealne na każdą porę roku i każdą okazję. Są kruche, maślane i rozpływają się w ustach.
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- Żółtko z jednego dużego jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw w dużej misce mieszamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
Dodajemy do tego zimne, pokrojone na kawałki masło i wszystko razem siekamy do momentu, aż powstaną drobinki, przypominające kaszę mannę.
Następnie dodajemy żółtko i ekstrakt waniliowy, szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wykrawamy z niego dowolne kształty foremkami do ciastek.
Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, aż lekko się zarumienią.
Po upieczeniu ciasteczka, wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!