REKLAMA

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka to proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne w smaku ciastka domowe. Idealne na każdą porę roku i każdą okazję. Są kruche, maślane i rozpływają się w ustach.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 180 g mąki pszennej Dodano do
  • 120 g zimnego masła Dodano do
  • 60 g cukru pudru Dodano do
  • Żółtko z jednego dużego jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Najpierw w dużej misce mieszamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli.

2. Krok

Dodajemy do tego zimne, pokrojone na kawałki masło i wszystko razem siekamy do momentu, aż powstaną drobinki, przypominające kaszę mannę.

3. Krok

Następnie dodajemy żółtko i ekstrakt waniliowy, szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

4. Krok

Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wykrawamy z niego dowolne kształty foremkami do ciastek.

5. Krok

Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, aż lekko się zarumienią.

6. Krok

Po upieczeniu ciasteczka, wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

7. Krok

Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy