REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BnWbO6pnmn6OU0uzewOh/25b91dfc95d61416ac179932fcdfd8.jpeg)
Krokiety ryżowe
Ich smak przypada do gustu każdemu, a i jest jednocześnie miłym odstępstwem od tradycyjnych obiadów.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 300 g ryżu suchego
- kostka bulionowa
- cebula
- Łyżka oliwy z oliwek
- mielona papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajko
- bułka tarta
- pieprz
- sól
- tłuszcz do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ryż ugotować na miękko z bulionem (ok. 25 minut), wystudzić. Cebule obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, wsypujemy szczyptę papryki. Do ryżu dodajemy cebulę, natkę pietruszki, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy, doprawiamy.
2. Krok
Z masy formujemy krokiety, moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krokiety na złoto na średnim ogniu.