:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uMlHpCzgoLb7sLncm4hW/9cabc90be49332d7f1e9cedcdc6626.jpeg)
Źródło: Pixabay
Krem budyniowy na żółtkach
Krem budyniowy na żółtkach to doskonały dodatek do wielu wypieków, ciast i deserów. Z wszech miar prosty do przygotowania, jednak wyjątkowo pyszny dzięki aksamitnej konsystencji i intensywnemu smakowi wanilii i śmietanki.
Składniki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 500 ml śmietanki
Najnowsze ulotki
Procedura
Do rondelka wlać śmietankę, dodać mleko i przekroić wzdłuż laskę wanilii – wydrążyć nasionka i dodać do rondelka razem z łupiną. Wszystko zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę ziemniaczaną.
Gdy śmietanka z mlekiem zacznie wrzeć, zdjąć rondel z ognia i stopniowo – cienkim strumieniem – wlać do masy jajecznej.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć z powrotem do rondelka.
Na małym ogniu, cały czas mieszając, gotować aż masa zacznie gęstnieć.
Krem zdjąć z ognia i przecedzić przez sitko (żeby pozbyć się łupin wanilii), a następnie ostudzić.
Gotowy krem budyniowy na żółtkach można wykorzystać do różnego rodzaju deserów, pieczywa czy ciast.