REKLAMA

Źródło: Pixabay

Krem budyniowy na żółtkach

Krem budyniowy na żółtkach to doskonały dodatek do wielu wypieków, ciast i deserów. Z wszech miar prosty do przygotowania, jednak wyjątkowo pyszny dzięki aksamitnej konsystencji i intensywnemu smakowi wanilii i śmietanki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 5 żółtek Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 laska wanilii Dodano do
  • 500 ml śmietanki Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Do rondelka wlać śmietankę, dodać mleko i przekroić wzdłuż laskę wanilii – wydrążyć nasionka i dodać do rondelka razem z łupiną. Wszystko zagotować.

2. Krok

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę ziemniaczaną.

3. Krok

Gdy śmietanka z mlekiem zacznie wrzeć, zdjąć rondel z ognia i stopniowo – cienkim strumieniem – wlać do masy jajecznej.

4. Krok

Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć z powrotem do rondelka.

5. Krok

Na małym ogniu, cały czas mieszając, gotować aż masa zacznie gęstnieć.

6. Krok

Krem zdjąć z ognia i przecedzić przez sitko (żeby pozbyć się łupin wanilii), a następnie ostudzić.

7. Krok

Gotowy krem budyniowy na żółtkach można wykorzystać do różnego rodzaju deserów, pieczywa czy ciast.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy