Źródło: ClarkandCompany from Getty Images Signature
Jak przygotować szparagi
Szparagi to niewątpliwie jedne z najbardziej wartościowych warzyw. Nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne i bogate w wiele cennych dla zdrowia składników. Zobacz jak właściwie przygotować szparagi, by zachować ich walory smakowe.
Składniki
- 1 Objętość szparagów świeżych lub mrożonych
- 1 Łyżka sól
- 1 Łyżka cukier
- 2 łyżki masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj szparagi, obierz je od dołu, tak około 2/3 długości. Końcówki można odłamać, złamią się tam, gdzie zaczyna się twardy kawałek.
Szparagi umieść w szerokim garnku, powinny leżeć płasko. Zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte.
Dodaj sól i cukier, a następnie masło. Cukier i masło pomogą zachować piękny zielony kolor szparagów.
Gotuj szparagi pod przykryciem na średnim ogniu około 15-20 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparagów. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Ugotowane szparagi odcedź i podawaj na ciepło. Smacznego!