REKLAMA

Źródło: ClarkandCompany from Getty Images Signature

Jak przygotować szparagi

Szparagi to niewątpliwie jedne z najbardziej wartościowych warzyw. Nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne i bogate w wiele cennych dla zdrowia składników. Zobacz jak właściwie przygotować szparagi, by zachować ich walory smakowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Objętość szparagów świeżych lub mrożonych Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 1 Łyżka cukier Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Przygotuj szparagi, obierz je od dołu, tak około 2/3 długości. Końcówki można odłamać, złamią się tam, gdzie zaczyna się twardy kawałek.

2. Krok

Szparagi umieść w szerokim garnku, powinny leżeć płasko. Zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte.

3. Krok

Dodaj sól i cukier, a następnie masło. Cukier i masło pomogą zachować piękny zielony kolor szparagów.

4. Krok

Gotuj szparagi pod przykryciem na średnim ogniu około 15-20 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparagów. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

5. Krok

Ugotowane szparagi odcedź i podawaj na ciepło. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy