REKLAMA

Źródło: ClarkandCompany from Getty Images Signature

Jak przygotować szparagi

Szparagi to niewątpliwie jedne z najbardziej wartościowych warzyw. Nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne i bogate w wiele cennych dla zdrowia składników. Zobacz jak właściwie przygotować szparagi, by zachować ich walory smakowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Objętość szparagów świeżych lub mrożonych Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 1 Łyżka cukier Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Przygotuj szparagi, obierz je od dołu, tak około 2/3 długości. Końcówki można odłamać, złamią się tam, gdzie zaczyna się twardy kawałek.

2. Krok

Szparagi umieść w szerokim garnku, powinny leżeć płasko. Zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte.

3. Krok

Dodaj sól i cukier, a następnie masło. Cukier i masło pomogą zachować piękny zielony kolor szparagów.

4. Krok

Gotuj szparagi pod przykryciem na średnim ogniu około 15-20 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparagów. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

5. Krok

Ugotowane szparagi odcedź i podawaj na ciepło. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy