Jabłkowy pudink
Świetny
Składniki
- 500 g Chałka
- 1 jajko
- 95 cukier kryształ
- 25 g Roztopione masło
- 100 ml mleko
- 200 ml krem do gotowania
- 500 g Odtłuszczony twaróg
- 3 żółtko
- 50 g cukier puder
- 3 kawałek jabłko
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczka Cynamon
- 3 białka jaj
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszamy 1 jajko, 1 żółtko, 25g cukru, 25g masła, śmietanę i mleko. Dokładnie namaczamy drobno pokrojony chleb świąteczny w przygotowanej mieszance. Przygotowujemy warstwę twarogową. Dwa żółtka mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy twaróg. Do części jabłkowej po prostu trzemy jabłka i dodajemy cukier waniliowy z cynamonem. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy warstwę mokrego chleba świątecznego. Dodajemy warstwę jabłek, używamy wszystkich jabłek. Na to dodajemy cienką warstwę twarogu, ponownie chleb świąteczny, resztę twarogu i znów chleb świąteczny. Pieczemy przez 35 minut przy 160°C. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę z 70g cukru. Pianę dodajemy do upieczonego chleba i pieczemy jeszcze 10 minut przy 180°C.
Smacznego kumple!