Jabłecznik z karmelem
Kombinacja jabłek i karmelu to super pomysł. W tym przepisie starałam się o nieco bardziej odżywczą wersję deseru. Chrupiące ciasto, solidna porcja jabłek, kruszonka i dodatek karmelu z mleka kokosowego.
Składniki
Narzędzia
- 50 g Owsiane płatki miksowane
- 50 g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 g Mąka kokosowa
- 80 g Nóż masło
- 10 g cukru trzcinowego
- 5 łyżka stołowa wody
Farsz
- 6 kawałek jabłko
- 2 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżka stołowa Miód
- 1 kawałek budyń waniliowy
Posypka
- 15 g płatków owsianych
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczka Cynamon
- 20 g Masło ghee
Karmel
- 1 mleko kokosowe lekkie
- 30 g Cukru kokosowego
- 10 g Olej kokosowy
- szczypta Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Składniki na korpus mieszamy i tworzymy ciasto. Formę (średnica 22) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno i brzegi formy wciśnijmy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Jabłka kroimy w kostkę. Mieszamy z miodem i cynamonem i gotujemy z odrobiną wody do zmiękczenia. Miękkie jabłka pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie mieszamy z proszkiem budyniowym i układamy na korpusie.
W misce mieszamy składniki na posypkę. Masa powinna być bardziej sypka. Nakładamy na nadzienie jabłkowe i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
Gotujemy mleko kokosowe z cukrem kokosowym, ciągle mieszając, przez około 25-30 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy olej i znów mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli. Karmel wlewamy na nieco ostudzony placek.
Ciasto umieścimy w lodówce, gdzie pozostawimy je do całkowitego ostygnięcia. 😊