Źródło: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ
Drożdżówki z budyniem
Najlepsze bułeczki z budyniem, przysmak nie tylko dla dzieci.
Składniki
Ciasto
- 400 g mąka zwykła specjalna
- 5 łyżka stołowa cukier kryształ
- 1 kostka świeże drożdże
- 3 szt żółtko
- 200 ml Olej roślinny
- 250 ml letnie mleko
- 1 łyżeczka Sól
Krem
- 3 Pakiety Golden cob (proszek)
- 800 ml mleko pełne
- 2 szt cukier waniliowy
- 200 g masło
- 4 łyżka stołowa cukier kryształ
- 3 szt białka
- 1 szt jajko
- 6 łyżka stołowa cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i rozkruszamy drożdże. Powierzchnię posypujemy odrobiną mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby zaczęły działać drożdże.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, olej, żółtka i drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W międzyczasie, gdy ciasto rośnie, przygotujemy krem. Z mleka, cukru kryształowego, cukru waniliowego i złotego ziarna ugotujemy gęsty budyń.
Do gotowanego pudding, kroimy masło. Mieszamy i dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przenosimy wyrośnięte ciasto na posypaną mąką deskę i dzielimy na równie duże bochenki. Z każdego formujemy wałek i zwijamy go jak wiertło. Układamy na natłuszczonym blachy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
Po upieczeniu wybieramy, pozwalamy ostygnąć. Skroimy wzdłuż i napełniamy kremem. Wierzch puddingów posypujemy cukrem puder.