REKLAMA
Źródło: manyakotic from Canva
Deser z cukinii
Pyszny deser z cukinii z polewą czekoladową.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 2 Kawałki cukinie
- 2 szkło Cukier
- 2 Kawałki jajka
- 2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 2 szkło Mąka półgruboziarnista
- 2 łyżeczka Herbata Soda Bicarbs
- 1⁄4 łyżeczka Sole
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C i natłuszczenia blachy do pieczenia.
2. Krok
Zetrzyj cukinię na drobnej tarce i wyciśnij nadmiar wody.
3. Krok
W dużej misce wymieszaj cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj startą cukinię do ciasta.
4. Krok
Wlej gotowe ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut, aż ciasto będzie twarde w dotyku, a szpikulec włożony do środka będzie czysty.
5. Krok
Po upieczeniu odstaw deser z cukinii do ostygnięcia, a następnie posmaruj go rozpuszczoną czekoladą.