Źródło: FB: Najlepsze przepisy na ciasta, obiady i sałatki
Ciasto z brzoskwiniami
Przepis na proste i pyszne ciasto z brzoskwiniami. Idealne na letnie popołudnie.
Składniki
Ciasto:
- 2 Okulary mąki
- 1 szkło cukru
- 1 szkło Mleka
- 2 ks jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masla
- kakao
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 250 ml wody
- 400 ml śmietany
- 400 ml jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- 70 g Wiórków kokosowych
- 50 g masla
- 1⁄2 Okulary syropu z brzoskwiń do nasączenia ciasta
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Do miski dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Na dno formy do pieczenia wyłóż ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Ubić zimną śmietanę i stopniowo dodawać jogurt.
Na koniec wlać zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.
Odstawić połowę śmietany, a do drugiej połowy wlać brzoskwinie i wymieszać.
Wierzch biszkoptów zanurzyć w syropie pozostałym z brzoskwiń.
Umieść dolny kawałek w formie. Posmarować ją śmietaną i brzoskwiniami. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Na wierzch położyć krem.
Roztopić masło na patelni i dodać kokos. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i ostudzić. Skropić wierzch ciasta.