Źródło: Anastasia Albrecht from Canva
Ciasto orzechowe Linzer
Ciasto orzechowe Linzer to jedno z tych świątecznych ciasteczek, których nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole.
Składniki
- 300 g Zwykła mąka
- 200 g Zmielone orzechy
- 200 g Masło
- 100 g cukier puder
- 1 kawałek jajko
- 1 bal Cukier waniliowy
- szczypta soli
- Dżem do nadzienia
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wsypać 300 g mąki, 200 g zmielonych orzechów, 200 g masła, 100 g cukru pudru, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest pozwolić masłu nieco zmięknąć w temperaturze pokojowej przed użyciem - będzie łatwiejsze w obróbce.
Wyrabiaj masę ręcznie, aż będzie gładka, ale nie naciskaj zbyt mocno, aby ciasto nie było twarde. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i użyj foremki do wycinania ciasteczek. Wytnij otwór w środku połowy z nich, aby wypełnić je dżemem.
Piec ciasteczka przez około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu połączyć dwie połówki scones z dżemem i posypać cukrem pudrem.