REKLAMA

Źródło: Anastasia Albrecht from Canva

Ciasto orzechowe Linzer

Ciasto orzechowe Linzer to jedno z tych świątecznych ciasteczek, których nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
50
  • 300 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Zmielone orzechy Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 1 bal Cukier waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Dżem do nadzienia Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Do miski wsypać 300 g mąki, 200 g zmielonych orzechów, 200 g masła, 100 g cukru pudru, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest pozwolić masłu nieco zmięknąć w temperaturze pokojowej przed użyciem - będzie łatwiejsze w obróbce.

2. Krok

Wyrabiaj masę ręcznie, aż będzie gładka, ale nie naciskaj zbyt mocno, aby ciasto nie było twarde. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

3. Krok

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i użyj foremki do wycinania ciasteczek. Wytnij otwór w środku połowy z nich, aby wypełnić je dżemem.

4. Krok

Piec ciasteczka przez około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu połączyć dwie połówki scones z dżemem i posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy

Deser

1518 przepisy