REKLAMA

Źródło: ildipapp from Canva

Ciasto marchewkowo-makowe

Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-migdałowe, które świetnie komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 3 szt marchew Dodano do
  • 200 g Mielony mak Dodano do
  • 200 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od starcia marchewki i namoczenia maku w mleku. Jest to moim zdaniem kluczowy krok, ponieważ doda ciastu odpowiedniego smaku.

2. Krok

Ubić masło z cukrem na pianę. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, i dokładnie ubijać.

3. Krok

Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

4. Krok

Dodaj mak, marchew i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz makowiec z marchewką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

6. Krok

Przed pokrojeniem pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy