REKLAMA
Źródło: ildipapp from Canva
Ciasto marchewkowo-makowe
Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-migdałowe, które świetnie komponuje się z kawą lub herbatą.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 3 szt marchew
- 200 g Mielony mak
- 200 g Zwykła mąka
- 200 g Cukier
- 200 ml Mleko
- 100 g Masło
- 4 szt jajka
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zacznij od starcia marchewki i namoczenia maku w mleku. Jest to moim zdaniem kluczowy krok, ponieważ doda ciastu odpowiedniego smaku.
2. Krok
Ubić masło z cukrem na pianę. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, i dokładnie ubijać.
3. Krok
Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
4. Krok
Dodaj mak, marchew i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
5. Krok
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz makowiec z marchewką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
6. Krok
Przed pokrojeniem pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.