Ciasto cukiniowe z warstwą owocową
Cukinia w cieście to dość powszechne zjawisko. Wymyśliłem taki, uzupełniony o warstwę malinowo-porzuękową i czekoladę. A co więcej, bez glutenu.
Składniki
Koszyk
- 250 g cukinia
- 1 szt banan
- 2 kawałek jajko
- 40 g białko czekoladowe
- 20 g kakao
- 50 g Młynione orzechy włoskie
- 40 g masło migdałowe
- 15 g Miód
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Sody Bicarbonat
Warstwa owocowa
- 250 g Maliny i porzeczki
- 10 g Miód
- 1 łyżeczka Skrobia
- 2 łyżeczka Malinowy proszek do budyniu
- 10 g białko
Tekst
- 100 g Gorącej czekolady
- 2 łyżeczka olej kokosowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Ogórek kroimy na tarce (nie odsączamy go z wody) i miksujemy razem z bananem.
Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy zmiksowaną cukinię z bananem, masło migdałowe, miód i mieszamy.
Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Maliny i porzeczki podgniatamy i umieszczamy w garnku. Dodajemy miód, rozpuszczamy skrobię w 50ml wody i gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy proszek do budyniu i mieszamy regularnie. Na końcu dodajemy białko do mieszanki.
W upieczonym cieście robimy otwory końcem chochli i wlewamy do niego owoce.
Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w mikrofalówce i polewamy nią ciasto.
Włożymy do lodówki, aby stężał. 😊