REKLAMA

Źródło: Pixabay: pixel1

Ciasteczka owsiane z rodzynkami sułtańskimi

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych przepisów na ciasteczka owsiane i zawsze uważam je za pyszne i pożywne. Ciasteczka są chrupiące i słodkie i idealnie nadają się na przekąskę lub śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 200 g płatki owsiane Dodano do
  • 150 g Mąka pszenna Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 100 g rodzynki Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Krok

Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Uważaj, aby nie zbrązowiało!

3. Krok

Dokładnie wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do mieszanki roztopione masło i jajko. Wszystko dobrze wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto. Na koniec dodać rodzynki sułtańskie i ponownie zagnieść ciasto. Formuj małe kulki ręką lub łyżką i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Krok

Moja rada: Upewnij się, że między ciastkami jest wystarczająco dużo miejsca, ponieważ ciastka rozszerzą się podczas pieczenia.

5. Krok

Piecz ciasteczka owsiane przez około 15 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe. Nawet jeśli nadal wyglądają na miękkie, nie należy zostawiać ich w piekarniku na dłużej, ponieważ stwardnieją po ostygnięciu!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy