Źródło: Pixabay: pixel1
Ciasteczka owsiane z rodzynkami sułtańskimi
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych przepisów na ciasteczka owsiane i zawsze uważam je za pyszne i pożywne. Ciasteczka są chrupiące i słodkie i idealnie nadają się na przekąskę lub śniadanie.
Składniki
- 200 g płatki owsiane
- 150 g Mąka pszenna
- 150 g cukier
- 100 g masło
- 1 jajko
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 Szczypta sól
- 100 g rodzynki
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Uważaj, aby nie zbrązowiało!
Dokładnie wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do mieszanki roztopione masło i jajko. Wszystko dobrze wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto. Na koniec dodać rodzynki sułtańskie i ponownie zagnieść ciasto. Formuj małe kulki ręką lub łyżką i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Moja rada: Upewnij się, że między ciastkami jest wystarczająco dużo miejsca, ponieważ ciastka rozszerzą się podczas pieczenia.
Piecz ciasteczka owsiane przez około 15 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe. Nawet jeśli nadal wyglądają na miękkie, nie należy zostawiać ich w piekarniku na dłużej, ponieważ stwardnieją po ostygnięciu!