REKLAMA

Źródło: Suppakorn Somnuk from Getty Images

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie są jednym z moich ulubionych deserów. Mimo że ich przygotowanie może być trochę żmudne, efekt końcowy zdecydowanie się opłaca.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 200 g ciemnej czekolady Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 2 sztajka Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 125 g mąki Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozpocznij od podgrzania piekarnika do 180°C. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, pokrój czekoladę na małe kawałki.

2. Krok

W garnku podgrzewaj masło, aż się rozpuści. Dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż osiągniesz gładką, jednolitą masę. Przenieś ją do miski i odstaw na chwilę do przestygnięcia.

3. Krok

W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Chcesz uzyskać jasną i puszystą masę, co powinno zająć około 5 minut. Dodaj ekstrakt waniliowy i połącz z czekoladą.

4. Krok

Dodaj mąkę i szczyptę soli do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą. Uważaj, aby nie przepracować ciasta - powinno być lekkie i puszyste.

5. Krok

Teraz przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na blachę, zachowując odstępy między porcjami.

6. Krok

Piecz ciasteczka przez około 12 minut. Chociaż mogą wydawać się niegotowane, upewnij się, że nie pieczesz ich zbyt długo - powinny być miękkie i wilgotne w środku, jak brownie.

7. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, pozwól ciasteczkom brownie ostygnąć na blasze. Kiedy się trochę ostudzą, będą łatwiejsze do obsługi. Potem tylko zostaje ci delektować się tymi pysznymi ciasteczkami!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy