Źródło: Suppakorn Somnuk from Getty Images
Ciasteczka brownie
Ciasteczka brownie są jednym z moich ulubionych deserów. Mimo że ich przygotowanie może być trochę żmudne, efekt końcowy zdecydowanie się opłaca.
Składniki
- 200 g ciemnej czekolady
- 125 g masla
- 150 g cukru
- 2 sztajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznij od podgrzania piekarnika do 180°C. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, pokrój czekoladę na małe kawałki.
W garnku podgrzewaj masło, aż się rozpuści. Dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż osiągniesz gładką, jednolitą masę. Przenieś ją do miski i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Chcesz uzyskać jasną i puszystą masę, co powinno zająć około 5 minut. Dodaj ekstrakt waniliowy i połącz z czekoladą.
Dodaj mąkę i szczyptę soli do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą. Uważaj, aby nie przepracować ciasta - powinno być lekkie i puszyste.
Teraz przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na blachę, zachowując odstępy między porcjami.
Piecz ciasteczka przez około 12 minut. Chociaż mogą wydawać się niegotowane, upewnij się, że nie pieczesz ich zbyt długo - powinny być miękkie i wilgotne w środku, jak brownie.
Po wyjęciu z piekarnika, pozwól ciasteczkom brownie ostygnąć na blasze. Kiedy się trochę ostudzą, będą łatwiejsze do obsługi. Potem tylko zostaje ci delektować się tymi pysznymi ciasteczkami!