REKLAMA

Źródło: Pexels

Chałka

Słodka bułeczka drożdżowa.

REKLAMA
Śniadanie wielkanocne 2023, które rozgrzeje serce i żołądek!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Śniadanie wielkanocne 2023, które rozgrzeje serce i żołądek!

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 1 szkło ciepłego mleka Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

W małym garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

2. Krok

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

3. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru i sól.

4. Krok

Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże, jajko, mleko z drożdżami i olej.

5. Krok

Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.

6. Krok

Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

7. Krok

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

8. Krok

Uformuj chałkę i ułóż ją na blasze do pieczenia.

9. Krok

Posmaruj chałkę żółtkiem i posyp makiem.

10. Krok

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy