REKLAMA
Źródło: Pexels
Chałka
Słodka bułeczka drożdżowa.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 Łyżka sól
- 1 szkło ciepłego mleka
- 1 żółtko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
110 min.
1. Krok
W małym garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Krok
Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
3. Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru i sól.
4. Krok
Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże, jajko, mleko z drożdżami i olej.
5. Krok
Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
6. Krok
Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
7. Krok
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
8. Krok
Uformuj chałkę i ułóż ją na blasze do pieczenia.
9. Krok
Posmaruj chałkę żółtkiem i posyp makiem.
10. Krok
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupki.