REKLAMA

Źródło: bhofack2 from Getty Images

Bataty Frytki

Chrupiące frytki z batatów, które można przygotować bardzo szybko i łatwo. Są idealnym dodatkiem do mięsa lub różnych potraw wegetariańskich.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt Słodkie ziemniaki Dodano do
  • 2 łyżeczka oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka sok z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Podgrzewanie piekarnika - Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Przygotowanie batatów - Bataty obieramy i kroimy na frytki. Kładziemy je do dużej miski.

3. Krok

Przygotowanie marynaty - W małej misce mieszamy oliwę, sok z cytryny i sól, dokładnie mieszając.

4. Krok

Marynowanie frytek - Dodajemy marynatę do miski z batatami i dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte.

5. Krok

Pieczenie frytek - Rozkładamy frytki równomiernie na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, lub do momentu aż stają się złotobrązowe i chrupiące. W międzyczasie możemy je kilkakrotnie obrócić.

6. Krok

Podanie - Gotowe bataty frytki podajemy ciepłe, samodzielnie lub z sosem według własnego gustu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy