REKLAMA

Źródło: bhofack2 from Getty Images

Bataty Frytki

Chrupiące frytki z batatów, które można przygotować bardzo szybko i łatwo. Są idealnym dodatkiem do mięsa lub różnych potraw wegetariańskich.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt Słodkie ziemniaki Dodano do
  • 2 łyżeczka oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka sok z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Podgrzewanie piekarnika - Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Przygotowanie batatów - Bataty obieramy i kroimy na frytki. Kładziemy je do dużej miski.

3. Krok

Przygotowanie marynaty - W małej misce mieszamy oliwę, sok z cytryny i sól, dokładnie mieszając.

4. Krok

Marynowanie frytek - Dodajemy marynatę do miski z batatami i dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte.

5. Krok

Pieczenie frytek - Rozkładamy frytki równomiernie na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, lub do momentu aż stają się złotobrązowe i chrupiące. W międzyczasie możemy je kilkakrotnie obrócić.

6. Krok

Podanie - Gotowe bataty frytki podajemy ciepłe, samodzielnie lub z sosem według własnego gustu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy