:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/039D5VbYWAi-rkhXbUOB/3dc196bfa4fe8776b7b10dc0165a2d.jpeg)
Źródło: bhofack2 from Getty Images
Bataty Frytki
Chrupiące frytki z batatów, które można przygotować bardzo szybko i łatwo. Są idealnym dodatkiem do mięsa lub różnych potraw wegetariańskich.
Składniki
- 4 szt Słodkie ziemniaki
- 2 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Podgrzewanie piekarnika - Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Przygotowanie batatów - Bataty obieramy i kroimy na frytki. Kładziemy je do dużej miski.
Przygotowanie marynaty - W małej misce mieszamy oliwę, sok z cytryny i sól, dokładnie mieszając.
Marynowanie frytek - Dodajemy marynatę do miski z batatami i dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte.
Pieczenie frytek - Rozkładamy frytki równomiernie na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, lub do momentu aż stają się złotobrązowe i chrupiące. W międzyczasie możemy je kilkakrotnie obrócić.
Podanie - Gotowe bataty frytki podajemy ciepłe, samodzielnie lub z sosem według własnego gustu.