Źródło: Mizina by Getty Images
Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicą to jedno z moich najukochańszych dań. Prosta w przygotowaniu, pożywna i nasycająca. Idealna na zimne dni.
Składniki
- 200 g soczewicy
- 1 ks duża marchewka
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnku
- 11⁄2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 ks liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dokładnego umycia soczewicy pod bieżącą wodą. Tym samym z aspektu higienicznego i zapobiegawczego przed usunięciem ewentualnych zanieczyszczeń.
Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i marchewkę, smaż do momentu aż warzywa zaczną się zeszklić. Marchewkę i cebulę kroję w średniej wielkości kawałki, aby były dobrze wyczuwalne w zupie.
Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Wiesz, czosnek szybko się przypala, dlatego dodaję go na końcu.
Przełóż warzywa do garnka, dodaj soczewicę, liście laurowe i bulion. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż soczewica będzie miękka.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.