Źródło: FB: Krása jedla a harmónia chuti
Zupa krem ze szparagów
Doskonała zupa krem ze szparagów z zielonym szparagiem, mozzarellą i bazylią.
Składniki
- 500 g Szparagi
- 750 ml rosół z kurczaka
- 100 ml białe wino
- 200 ml śmietana do ubijania
- cytryna (skórka)
- 1 szt The Onion
- 30 g mozzarella
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- Czarny pieprz
- świeże liście bazylii
- masło
- Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Od szparaga odcinamy dolną drewnianą część i obieramy ją. Główki szparagów odłożymy na bok.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim posiekaną cebulę.
Dodajemy pokrojony szparag do cebuli i podlewamy go winem.
Gdy wino odparuje, zalewamy go bulionem i gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy śmietanę do zupy i dodajemy skórkę z cytryny.
Zmiksuj zupę i przecedź przez sitko.
Prowadzimy wcześniejszą zupę na kilka minut, a następnie doprawiamy ją solą i przyprawami.
Zdejmujemy krem ze szparagów z kuchenki i mieszamy w nim masło.
Na patelni roztopimy masło i podsmażamy na nim główki szparagów. Skrapiamy je również solą i sokiem z cytryny.
Podawanie Krem ze szparagów ozdobimy oliwą z oliwek, posiekaną mozzarellą i bazylią.