Źródło: EzumeImages from Getty Images
Zupa bisque z krewetek
Bisque to klasyczna francuska zupa z krewetkami, często podawana jako przystawka. Ta gęsta, kremowa i bogata w smaku zupa, w której smaki owoców morza są pięknie zachowane, jest prawdziwym doznaniem dla smakoszy!
Składniki
- 1 kg Krewetka
- 1 The Onion
- 2 marchew
- 2 Goździki Czosnek
- 50 g Masło
- 2 Łyżki Przecier pomidorowy
- 11⁄2 l wody
- 2 Oddziały Pietruszka
- 2 Łyżki Gładka mąka
- 200 ml Krem do gotowania
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść krewetki i usuń głowy i korpusy. Odłóż głowy i korpusy na bok, a krewetki przechowuj w lodówce.
Roztop masło na patelni, a następnie dodaj cebulę, marchewkę i czosnek. Pozostawić do zrumienienia.
Dodaj głowy i korpusy krewetek i smaż, aż staną się różowe.
Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Dodaj wodę i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Po 30 minutach odcedź bulion i odstaw go na bok.
Dodać mąkę na patelnię i ponownie wymieszać.
Powoli wlewaj bulion na patelnię i mieszaj. Rezultatem powinna być bardzo gęsta mieszanka.
Dodaj śmietanę do gotowania, dodaj krewetki i dopraw solą i pieprzem.