Źródło: Rhönbergfoto for Adobe Stock
Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym
To tradycyjne, soczyste i bogate niemieckie danie, które robiłam niezliczoną ilość razy. Uwielbiam wędzony smak Kasslera w połączeniu z kwaśną kiszoną kapustą i kremowym puree ziemniaczanym. Ten przepis jest zwycięzcą na specjalne okazje, a także stanowi pyszne danie na chłodniejsze dni.
Składniki
- 1 kg Wędzone żeberka wieprzowe
- 500 g kapusta kiszona
- 1 kg ziemniaki
- 125 ml mleko
- 50 g masło
- sól i pieprz
- 1 Kawałek liść laurowy
- 2 Suszony Goździki
Najnowsze ulotki
Procedura
Jak zrobić żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym? Umieść żeberka wieprzowe w dużym garnku z liściem laurowym i goździkami (dołączonymi do cebuli). Napełnij garnek wodą, aż mięso będzie przykryte. Regularnie sprawdzaj, czy woda nie wymaga uzupełnienia. Gotować na średnim ogniu przez około 90 minut. Po ugotowaniu wieprzowina będzie bardzo delikatna i soczysta, co jest dokładnie pożądanym rezultatem.
Podczas gdy wędzona wieprzowina się gotuje, przygotuj kiszoną kapustę. Należy uważać, aby nie rozgotować kiszonej kapusty, w przeciwnym razie straci ona swój smak. Jak najświeższa kiszona kapusta zapewnia najlepszy smak.
Obierz ziemniaki i zalej wodą w dużym rondlu. Gotuj ziemniaki, aż będą miękkie (ok. 20-25 minut), a następnie odcedź.
Podgrzej mleko i masło na małej patelni, aż masło się rozpuści. Wlać mieszaninę do odsączonych ziemniaków i rozgnieść na kremową masę. Dopraw solą i pieprzem. Dobre puree ziemniaczane zawsze powinno być kremowe, więc nie oszczędzaj na maśle i mleku!
Podawaj żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym. Pełny talerz tego pysznego połączenia zrobi wrażenie na całej rodzinie.