REKLAMA

Źródło: Rhönbergfoto for Adobe Stock

Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym

To tradycyjne, soczyste i bogate niemieckie danie, które robiłam niezliczoną ilość razy. Uwielbiam wędzony smak Kasslera w połączeniu z kwaśną kiszoną kapustą i kremowym puree ziemniaczanym. Ten przepis jest zwycięzcą na specjalne okazje, a także stanowi pyszne danie na chłodniejsze dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Wędzone żeberka wieprzowe Dodano do
  • 500 g kapusta kiszona Dodano do
  • 1 kg ziemniaki Dodano do
  • 125 ml mleko Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 Kawałek liść laurowy Dodano do
  • 2 Suszony Goździki Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Jak zrobić żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym? Umieść żeberka wieprzowe w dużym garnku z liściem laurowym i goździkami (dołączonymi do cebuli). Napełnij garnek wodą, aż mięso będzie przykryte. Regularnie sprawdzaj, czy woda nie wymaga uzupełnienia. Gotować na średnim ogniu przez około 90 minut. Po ugotowaniu wieprzowina będzie bardzo delikatna i soczysta, co jest dokładnie pożądanym rezultatem.

2. Krok

Podczas gdy wędzona wieprzowina się gotuje, przygotuj kiszoną kapustę. Należy uważać, aby nie rozgotować kiszonej kapusty, w przeciwnym razie straci ona swój smak. Jak najświeższa kiszona kapusta zapewnia najlepszy smak.

3. Krok

Obierz ziemniaki i zalej wodą w dużym rondlu. Gotuj ziemniaki, aż będą miękkie (ok. 20-25 minut), a następnie odcedź.

4. Krok

Podgrzej mleko i masło na małej patelni, aż masło się rozpuści. Wlać mieszaninę do odsączonych ziemniaków i rozgnieść na kremową masę. Dopraw solą i pieprzem. Dobre puree ziemniaczane zawsze powinno być kremowe, więc nie oszczędzaj na maśle i mleku!

5. Krok

Podawaj żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym. Pełny talerz tego pysznego połączenia zrobi wrażenie na całej rodzinie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy