Źródło: Pixabay : congerdesign
Zdrowe śniadanie - gotowanie owsianki
Owsianka zawsze była ulubionym daniem w mojej rodzinie. Zwłaszcza w mroźne zimowe miesiące lub gdy czujemy się trochę chorzy, przepis na tę rozgrzewającą i zdrową owsiankę jest w sam raz - jest łatwy w przygotowaniu i za każdym razem działa na nas cuda.
Składniki
- 1 Puchar płatki owsiane
- 4 Kubki woda
- 1 Szczypta sól
- Opcjonalnie: cukier, miód lub syrop z agawy do osłodzenia.
- Opcjonalnie: owoce i/lub orzechy do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby ugotować płatki owsiane, najpierw umieść płatki owsiane na patelni. Ta ilość jest idealna dla dwóch osób, ale oczywiście można ją odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć. Z mojego doświadczenia wynika, że taki stosunek owsa do wody zapewnia idealną owsiankę.
Dodaj wodę. Należy zauważyć, że nie cała woda powinna być dodana od razu. Zacznij od około 3 filiżanek i dodawaj więcej w miarę potrzeb podczas gotowania.
Dodaj szczyptę soli. Dodanie soli do zazwyczaj słodkiego dania może wydawać się dziwne, ale pomaga ona wydobyć inne smaki - to sztuczka, której nauczyłam się od mojej babci.
Gotować mieszaninę na średnim ogniu. Stale mieszaj, aby zapobiec przypaleniu i nieprzyjemnemu smakowi płatków owsianych. W ciągu 15 do 20 minut mieszanina powinna zacząć gęstnieć i stać się śluzowata.
Posmakuj owsiankę i w razie potrzeby dodaj więcej wody. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji można zdjąć owsiankę z ognia.
Podawaj zdrowe płatki owsiane - znane również jako owsianka - na gorąco. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić ją odrobiną cukru, miodu lub agawy i udekorować owocami lub orzechami.