Źródło: Pixabay : xivic
Zdrowe ciastka na odchudzanie bezglutenowe
Te ciasteczka są moim absolutnym faworytem, jeśli chodzi o zdrowe przekąski. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także niskokaloryczne, wegańskie i bezglutenowe. Odkryłam ten przepis kilka lat temu, kiedy szukałam zdrowych alternatyw dla moich zwykłych przekąsek - od tamtej pory je piekę. Są idealne na wynos lub jako przekąska między posiłkami.
Składniki
- 200 g płatki owsiane
- 50 g Drobna mąka orkiszowa
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 2 dojrzały banany
- 80 ml syrop klonowy
- 1 Łyżeczka esencja waniliowa
- 50 g rodzynki
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec zdrowe ciasteczka, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przypalaniu się ciastek od spodu - to przydatna wskazówka, której nauczyłam się w ciągu ostatnich kilku lat.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sól.
Dobrze rozgnieć banany w osobnej misce. Wymagana jest tutaj odrobina cierpliwości, aby nie pozostały żadne duże kawałki.
Dodaj syrop klonowy i ekstrakt waniliowy do rozgniecionych bananów i dobrze wymieszaj.
Wlej masę bananową do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki sułtańskie. Zauważyłam, że na początku ciasto wygląda na trochę suche, ale nie martw się, to normalne.
Za pomocą łyżki stołowej nałóż ciasto na blachę do pieczenia i uformuj ciasteczka. Ciasto powinno wystarczyć na około 20 ciasteczek.
Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż będą złotobrązowe.
Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia. Na początku będą jeszcze trochę miękkie, ale stwardnieją, gdy tylko ostygną.
Ciesz się tymi zdrowymi ciasteczkami jako przekąską lub na śniadanie. Można je przechowywać przez około tydzień w szczelnym pojemniku. Można je również dobrze zamrozić! Zawsze mam kilka w zamrażarce, dzięki czemu zawsze mam pod ręką zdrową przekąskę.