Źródło: Freepik
Zdrowa klasyczna sałatka z jarmużem z superfoods
Zapewniając prawdziwy zastrzyk energii, sałatka ta nie jest tylko dodatkiem, ale może być pełnowartościowym posiłkiem. Świeże i zdrowe składniki tworzą zachwycającą mieszankę smaków i tekstur, a jej przygotowanie zawsze było przyjemnością.
Składniki
Składniki:
- 2 filiżanki Liści jarmużu, umytych i posiekanych
- 1 filiżanka Ugotowanej komosy ryżowej
- 1⁄2 filiżanka Jagód, świeżych lub mrożonych
- 1⁄2 filiżanka Nasion granatu
- 1 Małe awokado, pokrojone w plasterki
- 1⁄2 filiżanka Edamame, gotowane
- 1⁄2 filiżanka migdałów, posiekanych
- 1⁄2 filiżanka Sera feta (pominąć w przypadku wyborów wegańskich)
- 1⁄4 filiżanka nasion chia
Dressing:
- 1⁄4 filiżanka Oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa Miodu lub syropu klonowego (dla wegan)
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania liści jarmużu. Zauważyłem, że masowanie jarmużu odrobiną oliwy z oliwek przez kilka minut zmiękcza liście i poprawia smak.
W dużej misce połącz przygotowany jarmuż, ugotowaną komosę ryżową, jagody, nasiona granatu, plastry awokado, edamame i posiekane migdały.
Aby przygotować dressing, wymieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód lub syrop klonowy, sól i pieprz w małym słoiku z pokrywką. Wstrząsaj, aż składniki dobrze się połączą. Zawsze najpierw próbuję dressing przed dodaniem, aby upewnić się, że równowaga smaków jest odpowiednia.
Stopniowo polewać sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszać. Uważaj, aby nie przesadzić z dressingiem. Ma być go tylko tyle, by dodać smaku, ale nie tyle, by przytłoczyć pozostałe składniki.
Udekoruj sałatkę serem feta i nasionami chia. Pamiętaj, aby pominąć ser, jeśli podajesz ją weganom!
Podawać natychmiast. Jeśli przygotowujesz to z wyprzedzeniem, trzymaj dressing oddzielnie i dodaj go dopiero tuż przed podaniem, aby zachować świeżość i chrupkość.