REKLAMA

Źródło: ingermarthe from Getty Images

Wino domowej roboty

Przepis na pyszne domowe wino z winogron.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 30 kg winogrona Dodano do
  • 7 kg Cukier Dodano do
  • Drożdże winiarskie Dodano do
  • woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Najpierw należy przygotować winogrona - czyli umyć je i usunąć szypułki.

2. Krok

Następnie zmiażdż winogrona - możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnej zgniatarki do winogron.

3. Krok

Rozgniecione winogrona fermentują bezpośrednio po kilku godzinach, w czym pomagają drożdże. Dodaj drożdże do winogron.

4. Krok

Dodaj cukier wraz z drożdżami - ilość zależy od słodyczy winogron i preferencji, osobiście dodaję około 7 kg na całkowitą ilość.

5. Krok

Przenieś całą mieszankę winogron, cukru i drożdży do naczynia fermentacyjnego (najlepiej szklanego lub ze stali nierdzewnej) i pozostaw w ciepłym, cichym miejscu.

6. Krok

Sprawdzaj postęp fermentacji co kilka dni lub przynajmniej raz w tygodniu. W szczególności należy obserwować pianę na powierzchni, która odpowiada procesowi fermentacji.

7. Krok

Po zakończeniu fermentacji (około 1-2 tygodni), wino powinno dojrzewać przez kolejny miesiąc. Po tym czasie odcedź wino i umieść je w beczce w celu dalszego dojrzewania.

8. Krok

Po okresie dojrzewania (który może trwać 4-5 miesięcy) można otworzyć pierwszą butelkę i cieszyć się efektem swojej pracy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy