Źródło: ingermarthe from Getty Images
Wino domowej roboty
Przepis na pyszne domowe wino z winogron.
Składniki
- 30 kg winogrona
- 7 kg Cukier
- Drożdże winiarskie
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw należy przygotować winogrona - czyli umyć je i usunąć szypułki.
Następnie zmiażdż winogrona - możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnej zgniatarki do winogron.
Rozgniecione winogrona fermentują bezpośrednio po kilku godzinach, w czym pomagają drożdże. Dodaj drożdże do winogron.
Dodaj cukier wraz z drożdżami - ilość zależy od słodyczy winogron i preferencji, osobiście dodaję około 7 kg na całkowitą ilość.
Przenieś całą mieszankę winogron, cukru i drożdży do naczynia fermentacyjnego (najlepiej szklanego lub ze stali nierdzewnej) i pozostaw w ciepłym, cichym miejscu.
Sprawdzaj postęp fermentacji co kilka dni lub przynajmniej raz w tygodniu. W szczególności należy obserwować pianę na powierzchni, która odpowiada procesowi fermentacji.
Po zakończeniu fermentacji (około 1-2 tygodni), wino powinno dojrzewać przez kolejny miesiąc. Po tym czasie odcedź wino i umieść je w beczce w celu dalszego dojrzewania.
Po okresie dojrzewania (który może trwać 4-5 miesięcy) można otworzyć pierwszą butelkę i cieszyć się efektem swojej pracy.