Źródło: FB: Varenie je radosť.
Wieprzowina na warzywach
Chciałabym podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych dań, które wielokrotnie próbowałam przygotować. Duszona wieprzowina na warzywach przypomina mi rodzinne niedzielne obiady, kiedy moja babcia raczyła nas swoimi pysznymi daniami.
Składniki
- 1 kg wieprzowiny
- 2 kawałek The Onion
- 3 kawałek marchew
- 2 kawałek papryka
- 4 Goździki Czosnek
- olej
- sól, pieprz
- 2 Łyżki słodka papryka
- 1 Łyżki Kminu
- 300 ml Bulion
- 2 Łyżki Gładka mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Miękką wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Ważne jest, aby przyrumienić mięso naprawdę dobrze, aby pory się zamknęły, a mięso pozostało soczyste.
Cebulę drobno posiekać i skarmelizować na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać starty czosnek i zrumienione mięso.
Warzywa i dodać do mięsa na patelni. Smażyć krótko, a następnie dodać słodką paprykę i kminek.
Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. W razie potrzeby dodać trochę bulionu lub wody.
Powstały sos powinien być cudownie gęsty, a mięso miękkie i soczyste.