Źródło: peredniankina via istock Photos
Wegetariańskie chrupiące ziemniaki z sezamem
Ten przepis na chrupiące ziemniaki z sezamem jest moim osobistym faworytem i robię go od lat. Połączenie orzechowego smaku nasion sezamu i pysznego smaku ziemniaków jest po prostu nie do odparcia. Przygotowywałem ten przepis wiele razy i nauczyłem się kilku sztuczek, które przenoszą efekt końcowy na wyższy poziom.
Składniki
- 800 Gram Ziemniaki woskowe
- 3 Łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 2 Łyżka stołowa ziarno sezamu
- 1 Łyżeczka sól
- 1⁄2 Łyżeczka pieprz czarny mielony
- Świeża pietruszka do podania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na ziemniaki z sezamem, obierz ziemniaki i pokrój na równej wielkości kawałki. Jest to ważne, aby wszystkie ziemniaki ugotowały się w tym samym czasie.
Umieść kawałki ziemniaków w dużym rondlu i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą lekko miękkie, ale nie będą się rozpadać. Jest to sposób na uzyskanie chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić do wyschnięcia. Dobre osuszenie pomaga uczynić ziemniaki bardziej chrupiącymi.
Podczas gdy ziemniaki odsączają się, podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki i nasiona sezamu na patelnię i dobrze wymieszaj, aż każdy ziemniak zostanie pokryty olejem i nasionami sezamu. Ważne jest, aby trzymać ziemniaki w jednej warstwie, aby równomiernie się zrumieniły.
Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 15-20 minut, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
Opcjonalnie posypać ziemniaki sezamowe świeżą pietruszką i podawać. Świeża pietruszka nadaje ziemniakom piękny, żywy smak i zapewnia uderzający kontrast ze złotobrązowym kolorem ziemniaków.