REKLAMA

Źródło: Master_Video from Getty Images

Wędzona kiełbasa domowej roboty

Doskonała wędzona kiełbasa domowej roboty, która smakuje lepiej niż ta ze sklepu.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 kg wieprzowiny Dodano do
  • 200 g Bekon Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Sole Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Mielona czerwona papryka Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielony czarny pieprz Dodano do
  • 5 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 m Osłonki do kiełbas Dodano do
  • woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Najpierw mięso należy oczyścić ze ścięgien i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmielić je w maszynce do mięsa razem z boczkiem. Wybierz najgrubszą tarczę, aby kiełbasa nie była zbyt miękka. Cienka kiełbasa szybciej wyschnie podczas wędzenia i może być twarda.

2. Krok

Do masy mięsnej dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać sól, paprykę, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

3. Krok

Drugiego dnia przygotuj osłonki do nadziewania. Napełnij je mieszanką mięsną, używając do tego celu wypełniaczy do mięsa. Uważaj, aby nie napełnić ich zbyt mocno - osłonki mogą się rozerwać.

4. Krok

Zawiąż mocno kapelusz. Następnie włożyć do garnka z wodą i gotować przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu pozostaw kiełbasę do ostygnięcia.

5. Krok

Na koniec wędzić na małym ogniu (70-80°C) przez 2-3 godziny, aż uzyska ładny złotobrązowy kolor.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy