Źródło: Master_Video from Getty Images
Wędzona kiełbasa domowej roboty
Doskonała wędzona kiełbasa domowej roboty, która smakuje lepiej niż ta ze sklepu.
Składniki
- 2 kg wieprzowiny
- 200 g Bekon
- 3 łyżka stołowa Sole
- 2 łyżka stołowa Mielona czerwona papryka
- 1 łyżeczka Mielony czarny pieprz
- 5 goździki Czosnek
- 1 m Osłonki do kiełbas
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw mięso należy oczyścić ze ścięgien i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmielić je w maszynce do mięsa razem z boczkiem. Wybierz najgrubszą tarczę, aby kiełbasa nie była zbyt miękka. Cienka kiełbasa szybciej wyschnie podczas wędzenia i może być twarda.
Do masy mięsnej dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać sól, paprykę, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Drugiego dnia przygotuj osłonki do nadziewania. Napełnij je mieszanką mięsną, używając do tego celu wypełniaczy do mięsa. Uważaj, aby nie napełnić ich zbyt mocno - osłonki mogą się rozerwać.
Zawiąż mocno kapelusz. Następnie włożyć do garnka z wodą i gotować przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu pozostaw kiełbasę do ostygnięcia.
Na koniec wędzić na małym ogniu (70-80°C) przez 2-3 godziny, aż uzyska ładny złotobrązowy kolor.