REKLAMA

Źródło: Master_Video from Getty Images

Wędzona kiełbasa domowej roboty

Doskonała wędzona kiełbasa domowej roboty, która smakuje lepiej niż ta ze sklepu.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 kg wieprzowiny Dodano do
  • 200 g Bekon Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Sole Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Mielona czerwona papryka Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielony czarny pieprz Dodano do
  • 5 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 m Osłonki do kiełbas Dodano do
  • woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Najpierw mięso należy oczyścić ze ścięgien i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmielić je w maszynce do mięsa razem z boczkiem. Wybierz najgrubszą tarczę, aby kiełbasa nie była zbyt miękka. Cienka kiełbasa szybciej wyschnie podczas wędzenia i może być twarda.

2. Krok

Do masy mięsnej dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać sól, paprykę, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

3. Krok

Drugiego dnia przygotuj osłonki do nadziewania. Napełnij je mieszanką mięsną, używając do tego celu wypełniaczy do mięsa. Uważaj, aby nie napełnić ich zbyt mocno - osłonki mogą się rozerwać.

4. Krok

Zawiąż mocno kapelusz. Następnie włożyć do garnka z wodą i gotować przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu pozostaw kiełbasę do ostygnięcia.

5. Krok

Na koniec wędzić na małym ogniu (70-80°C) przez 2-3 godziny, aż uzyska ładny złotobrązowy kolor.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy