Źródło: yelo34 from Getty Images
Walentynkowe ciasto czekoladowe
Czekoladowy tort w kształcie serca jest idealnym deserem dla tych, którzy chcą wyrazić miłość wyjątkowym i nieodparcie smacznym przysmakiem.
Składniki
Koszyk
- 200 g gotowanie czekolady
- 200 g masło
- 200 g mąka samozbrylająca
- 200 g cukier
- 4 szt jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Tekst
- 100 g gotowanie czekolady
- 50 ml bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewajcie rurę do 180 stopni i przygotujcie formę do pieczenia w kształcie serca. Równomiernie ją wysmarujcie masłem.
Rozpuść masło i czekoladę do gotowania na małym ogniu do gładkości. Pozwól miksturze ostygnąć.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj jajka i mieszankę czekolady i masła. Dobrze wymieszaj.
Przelej ciasto do formy i piecz przez około 1 godzinę, lub aż będzie upieczone. Następnie pozwól tortowi całkowicie ostygnąć.
Tymczasem przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę do gotowania z bitą śmietaną. Pozostaw polewę do ostygnięcia, aż stanie się na tyle gęsta, że można ją nałożyć na tort.
Gdy ciasto ostygnie, polej je polewą i pozostaw do ostygnięcia, aż polewa całkowicie zastygnie.