REKLAMA

Źródło: yelo34 from Getty Images

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Czekoladowy tort w kształcie serca jest idealnym deserem dla tych, którzy chcą wyrazić miłość wyjątkowym i nieodparcie smacznym przysmakiem.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 200 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 200 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do

Tekst

  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 50 ml bita śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzewajcie rurę do 180 stopni i przygotujcie formę do pieczenia w kształcie serca. Równomiernie ją wysmarujcie masłem.

2. Krok

Rozpuść masło i czekoladę do gotowania na małym ogniu do gładkości. Pozwól miksturze ostygnąć.

3. Krok

W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj jajka i mieszankę czekolady i masła. Dobrze wymieszaj.

4. Krok

Przelej ciasto do formy i piecz przez około 1 godzinę, lub aż będzie upieczone. Następnie pozwól tortowi całkowicie ostygnąć.

5. Krok

Tymczasem przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę do gotowania z bitą śmietaną. Pozostaw polewę do ostygnięcia, aż stanie się na tyle gęsta, że można ją nałożyć na tort.

6. Krok

Gdy ciasto ostygnie, polej je polewą i pozostaw do ostygnięcia, aż polewa całkowicie zastygnie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy