REKLAMA

Źródło: Freepik

Tradycyjne Krakowskie obwarzanki

Krakowskie obwarzanki to tradycyjne, chrupiące pierścienie z ciasta drożdżowego. Przygotowanie ich jest proste, a smak wspaniały. Poniżej przedstaw przepis na krakowskie obwarzanki.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 ml ciepłej wody Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • Dodatkowo: mąka do podsypywania, woda do gotowania dodatki (np. sezam solanka mak) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W misce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i suchymi drożdżami. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują i zaczną pienić.

2. Krok

Do miski dodaj mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą i utworzą elastyczną masę.

3. Krok

Dodaj olej roślinny i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż olej będzie dobrze wchłonięty.

4. Krok

Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

5. Krok

Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

6. Krok

Po wyrośnięciu ciasto podziel na równe kawałki i formuj z nich obwarzanki. Możesz tworzyć tradycyjne okrągłe kształty z dziurką w środku lub eksperymentować z różnymi kształtami.

7. Krok

Uformowane obwarzanki ułóż na posypanej mąką desce lub blasze do pieczenia.

8. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli. Gotuj wodę na średnim ogniu.

9. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzuć obwarzanki po kilka sztuk na raz. Gotuj je przez około 30 sekund z każdej strony.

10. Krok

Wyjmij obwarzanki z wrzącej wody za pomocą cedzaka lub chochliki cedzakowej i odłóż na posyconej mąką powierzchni, aby odcedziły się i ostygły przez chwilę.

11. Krok

Przed pieczeniem możesz posypać obwarzanki ulubionymi dodatkami, takimi jak sezam, solanka, mak, lub zostawić je bez dodatków.

12. Krok

Wstaw obwarzanki do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut, aż staną się rumiane.

13. Krok

Po upieczeniu wyjmij obwarzanki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

14. Krok

Krakowskie obwarzanki są gotowe do podania! Możesz je jeść same lub podać z ulubionymi sosami, serami lub wędlinami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy