Źródło: Pixabay : matthiasboeckel
Tortellini szpinakowe tylko 5 składników
Odkryłam ten przepis kilka lat temu w mojej ulubionej włoskiej piekarni i od tego czasu robiłam go wiele razy. Tortellini ze szpinakiem jest idealne dla wegetarian (mój mąż jest jednym z nich) i można je przygotować o każdej porze roku. Moja rodzina naprawdę uwielbia to danie i można je przygotować w mniej niż godzinę z zaledwie 5 składników!
Składniki
- 500 g świeże nadzienie serowe tortellini
- 300 g Szpinak, umyty i posiekany
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- 2 w porządku Posiekane ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml bita śmietana
- 100 g Parmezan, do posypania
- Gałka muszkatołowa do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować tortellini ze szpinakiem, zacznij gotować tortellini zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pamiętaj, aby lekko posolić wodę, aby dodać smaku makaronowi. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj posiekany czosnek. Smażyć przez kilka sekund, aż stanie się aromatyczny. Uważaj na czosnek, ponieważ jeśli będzie się gotował zbyt długo, może stać się gorzki.
Dodaj posiekany szpinak i gotuj, aż się rozpadnie. Zawsze kroję szpinak na mniejsze kawałki, ponieważ jest łatwiejszy do jedzenia dla dzieci.
Gdy szpinak się rozpadnie, dodaj śmietanę i pozwól mieszance gotować się na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zacznie lekko gęstnieć. Pozwala to również na zmianę ilości śmietany, mniej dla lżejszego sosu lub więcej dla bardziej kremowej konsystencji.
Następnie dodaj na patelnię ugotowane tortellini szpinakowe i delikatnie wymieszaj, aby były równomiernie pokryte sosem. Podawaj danie ze szpinakowymi tortellini z posypką z parmezanu i gałki muszkatołowej, aby zapewnić pyszny kontrast do kremowej konsystencji tortellini.