Tort Pavlova
Tort Pavlova to piękny, lekki i delikatny deser, który składa się z bezy, bitowej śmietany i owoców. Nazwa pochodzi od słynnej rosyjskiej Pavlovy, która występowała przełomie XIX i XX wieku. To wspaniały przepis na specjalne okazje, jak urodziny, Boże Narodzenie lub Wielkanoc!
Składniki
- 6 białek jajek
- 350 g cukru białego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 500 ml śmietany kremówki
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny kiwi)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy około cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek i umieść je w dużej misce. Pamiętaj, aby miskę i trzepaczkę dokładnie osuszyć.
Ubij białka na sztywną pianę (około 5-7 minut).
Dodaj powoli cukier, jednocześnie dalej ubijając pianę, aż zostanie błyszcząca i sztywna.
Dodaj sok z cytryny i skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszaj.
Przelej pianę na przygotuj papier do pieczenia i uformuj kopułę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę wewnątrz do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kilka godzin lub przez całą noc).
Przygotuj bitą śmietanę, ubijając śmietanę kremówkę na sztywno.
Usuń bezę z papieru i ułóż na talerzu.
Na wierzchu bezy, nałóż ubitą śmietanę i udekoruj ulubionymi owocami.