Źródło: AmalliaEka from Getty Images
Tort marcepanowy
To jest luksusowy tort, który oczaruje każdego miłośnika czekolady i marcepanu.
Składniki
Kosz
- 200 g mąka samozbrylająca
- 150 g cukier
- 4 szt jajka
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 5 łyżka stołowa olej
Krem czekoladowy
- 200 g Ciemna czekolada
- 1 szt budyń waniliowy
- 150 g masło
- 1 szt cukier waniliowy
- 400 ml mleko
Marcepan
- 300 g Marcepan
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj i posyp mąką formę do tortu.
Na ciasto, utrzyj jajka z cukrem na piankę. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia oraz olej. Utrzyj gładkie ciasto.
Wlej ciasto do formy i piecz około 30 minut, lub do momentu aż będzie upieczone. Sprawdź pieczenie przy pomocy szpikulca.
W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy. Ugotuj waniliowy budyń w mleku z cukrem.
Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją z puddingiem.
Mieszając od czasu do czasu, pozostaw budyń do ostygnięcia, a następnie wmieszaj do niego masło o temperaturze pokojowej.
Po upieczeniu ciasto przekrój na 2 połówki i posmaruj kremem.
Rozwałkuj marcepan na desce, którą posypaliśmy cukrem pudrem do wielkości tortu i przykryj nim tort.
Ciasto udekoruj według własnej wyobraźni i pozostaw do zastygnięcia w lodówce przed podaniem.