REKLAMA

Źródło: AmalliaEka from Getty Images

Tort marcepanowy

To jest luksusowy tort, który oczaruje każdego miłośnika czekolady i marcepanu.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Kosz

  • 200 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 5 łyżka stołowa olej Dodano do

Krem czekoladowy

  • 200 g Ciemna czekolada Dodano do
  • 1 szt budyń waniliowy Dodano do
  • 150 g masło Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 400 ml mleko Dodano do

Marcepan

  • 300 g Marcepan Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj i posyp mąką formę do tortu.

2. Krok

Na ciasto, utrzyj jajka z cukrem na piankę. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia oraz olej. Utrzyj gładkie ciasto.

3. Krok

Wlej ciasto do formy i piecz około 30 minut, lub do momentu aż będzie upieczone. Sprawdź pieczenie przy pomocy szpikulca.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy. Ugotuj waniliowy budyń w mleku z cukrem.

5. Krok

Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją z puddingiem.

6. Krok

Mieszając od czasu do czasu, pozostaw budyń do ostygnięcia, a następnie wmieszaj do niego masło o temperaturze pokojowej.

7. Krok

Po upieczeniu ciasto przekrój na 2 połówki i posmaruj kremem.

8. Krok

Rozwałkuj marcepan na desce, którą posypaliśmy cukrem pudrem do wielkości tortu i przykryj nim tort.

9. Krok

Ciasto udekoruj według własnej wyobraźni i pozostaw do zastygnięcia w lodówce przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy