Tort Lesny Mech
Składniki
- 6 jajko
- 300 g cukier
- 0.4 l olej
- 0.6 dl mleko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 800 g mąka półgruboziarnista
- 250 g Szpinak
- sok z limonki
- 500 g mascarpone
- 1 l Bita śmietana
- cukier cynamonowy
- 2 łyżka stołowa cukier puder
- Do dekoracji owoce według smaku i sezonu
Najnowsze ulotki
Procedura
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy.
Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu dodajemy białka. Ostrożnie je mieszamy z ciastem.
Spinacz miksujemy z sokiem z limonki.
Dwa blachy lub formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wkładamy do jednej formy, a do drugiej połowy dodajemy szpinak i wylewamy na drugą blachę. Pieczemy w piekarniku przy 175° przez około 30 do 40 minut.
Ubijemy śmietanę z cukrem, mascarpone mieszamy z cukrem trzcinowym i łączymy ze śmietaną.
Gdy korpusy ostygną, przekroimy je. Jedną część zielonego ciasta rozgniatamy na mech, a drugą użyjemy do tortu.
Korpusy możemy skropić syropem, nie będą suche.
Krem nałożymy na tortowe placki i ułożymy je na sobie. Tort smarujemy kremem i wygładzamy. Na wierzch posypujemy mchem i dekorujemy owocami według smaku.