REKLAMA
Tort Lesny Mech

Tort Lesny Mech

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 6 jajko Dodano do
  • 300 g cukier Dodano do
  • 0.4 l olej Dodano do
  • 0.6 dl mleko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 800 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 250 g Szpinak Dodano do
  • sok z limonki Dodano do
  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 1 l Bita śmietana Dodano do
  • cukier cynamonowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
  • Do dekoracji owoce według smaku i sezonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy.

2. Krok

Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu dodajemy białka. Ostrożnie je mieszamy z ciastem.

3. Krok

Spinacz miksujemy z sokiem z limonki.

4. Krok

Dwa blachy lub formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wkładamy do jednej formy, a do drugiej połowy dodajemy szpinak i wylewamy na drugą blachę. Pieczemy w piekarniku przy 175° przez około 30 do 40 minut.

5. Krok

Ubijemy śmietanę z cukrem, mascarpone mieszamy z cukrem trzcinowym i łączymy ze śmietaną.

6. Krok

Gdy korpusy ostygną, przekroimy je. Jedną część zielonego ciasta rozgniatamy na mech, a drugą użyjemy do tortu.

7. Krok

Korpusy możemy skropić syropem, nie będą suche.

8. Krok

Krem nałożymy na tortowe placki i ułożymy je na sobie. Tort smarujemy kremem i wygładzamy. Na wierzch posypujemy mchem i dekorujemy owocami według smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy