REKLAMA

Źródło: Pixabay

Tiramisu bez jajek

Tradycyjny włoski deser bezmięsny, z łatwym twistem. Ten przepis na tiramisu bez jajek jest jednako kremowy i wykwintny jak oryginał, ale bez dodatku surowych jaj. Jest to idealny deser na specjalną okazję, imprezę lub każdy dzień, który wymaga małego pocieszenia. Przygotuj go na kolację, a goście na pewno poproszą o dokładkę!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 200 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 50 g cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 200 g biszkoptów Savoiardi Dodano do
  • 2 filiżanki mocnego espresso, schłodzone do pokojowej temperatury Dodano do
  • kakao do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W misce wymieszaj razem mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubij składniki razem aż uzyskasz gładką i kremową masę.

2. Krok

Ułóż połowę biszkoptów na dnie dużej formy do pieczenia. Skrop biszkopty mocnym espresso. Następnie, rozprowadź na nich połowę mieszanki mascarpone.

3. Krok

Powtórz warstwowanie biszkoptów i kremu mascarpone.

4. Krok

Po złożeniu deseru, posyp wierzch kakao.

5. Krok

Umieść tiramisu w lodówce na co najmniej 3 godziny (choć im dłużej, tym lepiej) przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy