Źródło: HeikeRau from Getty Images
Tartaletki czekoladowe
Przepis na pyszne słodkie tartaletki czekoladowe, czyli takie małe ciasteczka.
Składniki
- 250 g Zwykła mąka
- 125 g Masło
- 100 g cukier puder
- 1 kawałek jajko
- szczypta soli
- 200 g Ciemna czekolada
- 200 ml Bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj ciasto na tartaletki. Do miski wsyp mąkę, masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli.
Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut.
Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka, które umieszczamy w foremkach do tartaletek.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj nadzienie czekoladowe. Podgrzej bitą śmietanę, ale nie gotuj. Pokrój gorzką czekoladę na mniejsze kawałki i umieść w gorącej śmietanie.
Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę, aż czekolada się rozpuści.
Następnie podzielić gotowe nadzienie czekoladowe na ostudzone tartaletki, można posypać je orzechami lub spryskać bitą śmietaną przed podaniem.