REKLAMA
Tarta ze szpinakiem
Chrupiący słony placek ze szpinakiem i mnóstwem sera gotowy w 40 minut.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 200 g ser cheddar
- 2 łyżka stołowa parmezan
- masło
- 1 szalotki
- 10 dkg szynka
- 100 g mąka samozbrylająca
- 1⁄2 pakiet proszek do pieczenia
- 1 Garść szpinak baby
- 250 ml krem do gotowania
- 4 szt jajko
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W miseczce mieszamy drobno pokrojoną cebulę, starty cheddar i pokrojoną w kostkę szynkę. Okrągłą formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy parmezanem. Mieszaninę z miseczki przelewamy na dno formy.
2. Krok
Suche składniki takie jak mąka i proszek do pieczenia wymieszaj, posól, dopraw.
3. Krok
Oddzielnie w miseczce ubijamy jajka i mieszamy ze śmietaną i około. 3-5 łyżek roztopionego masła. Mieszaninę wilgotną mieszamy ze suchą, a następnie dodajemy szpinak dla dzieci. Mieszankę wlewamy do formy na ser i szynkę.
4. Krok
Ustawiamy piekarnik na górne/dolne nagrzewanie do 180 stopni - pół godziny.