REKLAMA
Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Tarta z jabłkami i budyniem
Doskonały jabłkowy placek z budyniem, który wszyscy uwielbiamy.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
Ciasto:
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 250 g masło
- 250 g cukier puder
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 2 żółtki
- skórka cytrynowa
Budyń :
- 600 ml Mleko
- 100 g cukier kryształ
- 2 szt Waniliowe budyń
- 1 szt cukier waniliowy
- 2 szt Białko jajeczne
Inne:
- 800 g jabłka
- płatki migdałowe
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Z podanych składników zagniemy ciasto, które podzielimy na 2 części i na chwilę odłożymy je do lodówki.
2. Krok
W międzyczasie ugotujemy budyń z mleka, cukru i budyniu.
3. Krok
Ubijemy białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszamy je z budyniem i pozostawimy do ostygnięcia.
4. Krok
Obieramy jabłka i kroimy je na cienkie plasterki.
5. Krok
Jedną połowę ciasta rozprowadzamy na natłuszczonym i posypanym mąką blasze do pieczenia.
6. Krok
Na ciasto nakładamy budyniu i jabłka.
7. Krok
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta i posypujemy go płatkami migdałowymi.
8. Krok
Tak przygotowane jabłecznik z budyniem pieczemy w 180°C przez około 30 minut.