REKLAMA

Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.

Tarta z jabłkami i budyniem

Doskonały jabłkowy placek z budyniem, który wszyscy uwielbiamy.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Ciasto:

  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 250 g masło Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 żółtki Dodano do
  • skórka cytrynowa Dodano do

Budyń :

  • 600 ml Mleko Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 szt Waniliowe budyń Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 2 szt Białko jajeczne Dodano do

Inne:

  • 800 g jabłka Dodano do
  • płatki migdałowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Z podanych składników zagniemy ciasto, które podzielimy na 2 części i na chwilę odłożymy je do lodówki.

2. Krok

W międzyczasie ugotujemy budyń z mleka, cukru i budyniu.

3. Krok

Ubijemy białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszamy je z budyniem i pozostawimy do ostygnięcia.

4. Krok

Obieramy jabłka i kroimy je na cienkie plasterki.

5. Krok

Jedną połowę ciasta rozprowadzamy na natłuszczonym i posypanym mąką blasze do pieczenia.

6. Krok

Na ciasto nakładamy budyniu i jabłka.

7. Krok

Na wierzch ścieramy drugą część ciasta i posypujemy go płatkami migdałowymi.

8. Krok

Tak przygotowane jabłecznik z budyniem pieczemy w 180°C przez około 30 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy