REKLAMA

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Delikatne plastry cukinii ułożone na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 płat ciasta francuskiego Dodano do
  • 2 Średni cukinie Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 200 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 200 g startego sera żółtego Dodano do
  • 2 łyżki oliwy Dodano do
  • Świeże zioła (np. bazylia, do posypania) Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

Wyjmij płat ciasta francuskiego z lodówki i rozłóż go na wysmarowane tłuszczem formie do tarty. Włóż do piekarnika na 10 minut lub do momentu, aż ciasto lekko zarumieni się.

3. Krok

W międzyczasie, umyj cukinie i pokój je w cienkie plastry.

4. Krok

Cukinię i czosnek obierz i drobno posiekaj.

5. Krok

Na rozgrzanej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.

6. Krok

Dodaj pokrojone plastry cukinii, śmietanę, starty ser, sól i pieprz.

7. Krok

Na upieczonym cieście ułóż równomiernie podsmażone cukinie.

8. Krok

9 Zalej tartę mieszaniną z serem.

9. Krok

Włóż tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż masa się ścięła.

10. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, posyp tartę świeżymi ziołami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy