:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Esme7eGgOOlfMvD89yKj/1dce2c2f81207802ad23e5e34e57f7.png)
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Delikatne plastry cukinii ułożone na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego.
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 Średni cukinie
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g startego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy
- Świeże zioła (np. bazylia, do posypania)
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wyjmij płat ciasta francuskiego z lodówki i rozłóż go na wysmarowane tłuszczem formie do tarty. Włóż do piekarnika na 10 minut lub do momentu, aż ciasto lekko zarumieni się.
W międzyczasie, umyj cukinie i pokój je w cienkie plastry.
Cukinię i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
Dodaj pokrojone plastry cukinii, śmietanę, starty ser, sól i pieprz.
Na upieczonym cieście ułóż równomiernie podsmażone cukinie.
9 Zalej tartę mieszaniną z serem.
Włóż tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż masa się ścięła.
Po wyjęciu z piekarnika, posyp tartę świeżymi ziołami.