Źródło: tekinturkdogan by Getty Images
Tarta cebulowa z tacy opcjonalnie wegetariańska
Ten pyszny specjał jest ulubionym daniem rodzinnym od wielu lat i jest często przygotowywany jesienią. Pyszny alzacki placek cebulowy można opcjonalnie przygotować w wersji wegetariańskiej, jeśli pominie się boczek. Specjalną sztuczką tego przepisu jest kwaśna śmietana, która nadaje ciastu idealną kremową konsystencję.
Składniki
Ciasto:
- 500 g Mąka
- 1 Kostka drożdże
- 1 łyżeczka sól
- 250 ml letnia woda
Polewa:
- 1 kg Duża cebula lub więcej
- 200 g bekon
- 4 jajka
- 200 g Śmietana
- Sól, pieprz Gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować ciasto na tartę cebulową, najpierw wsyp mąkę do miski. Zrobić dołek na środku, wkruszyć do niego drożdże i zagnieść gładkie ciasto z solą i letnią wodą. Dodaj szczyptę soli i dobrze ugniataj. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż wyraźnie urośnie.
W międzyczasie na polewę obrać cebulę i pokroić w cienkie krążki. Pokrój boczek (jeśli używasz) w drobną kostkę. Smażyć razem na dużej patelni, aż cebula stanie się przezroczysta.
Zmniejszyć ogień i ubić jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlać do zawartości patelni i dobrze wymieszać. Równomiernie rozprowadzić na cieście.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec ciasto cebulowe w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż powierzchnia będzie złotobrązowa. Jeśli powierzchnia zbrązowieje zbyt szybko, ciasto można przykryć folią aluminiową.
Wyjmij gotową tartę cebulową z piekarnika na blasze i pozwól jej trochę ostygnąć, zanim pokroisz ją na kawałki. Jest to najlepszy sposób na połączenie smaków.