Szybkie ciasto bananowe
To ciastko jest super proste i zarazem niesamowicie smaczne. Najlepiej nadają się do niego dojrzałe, bardzo słodkie banany. Robię go zawsze, gdy mamy w domu dużo bananów, które trzeba zużyć. Rodzina nigdy nie odrzuca tego ciastka!!!
Składniki
- 200 g Mąka pszenna
- 200 g mąka razowa
- 200 g Cukier kryształowy
- 250 ml woda
- 150 ml olej
- 4 jajko
- 15 g proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 250 ml bita śmietana
- 8 kawałek banany
- Czekolada do ścierania
- 1 łyżka stołowa cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Całe jajka mieszamy z cukrem i solą do piany. Dodajemy stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, na 2 razy, olej i wodę. Ciasto wlewamy do okrągłej formy, którą wcześniej wysmarowaliśmy olejem i posypaliśmy mąką. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 190°C przez 25 minut.
Obieramy i kroimy banany. Ubijamy śmietanę. Jeśli używasz niesłodzonej śmietany, dodaj do niej przed ubiciem trochę cukru.
Schłodzone ciasto przekrawamy na pół, aby uzyskać 2 okręgi. Oba ciasta obracamy przekrojoną stroną do góry i rozdzielamy najpierw równomiernie nasze spuchnięte banany. Następnie nakładamy na banany naszą bitą śmietanę. Jeśli chcesz, możesz na wierzch jeszcze zetrzeć czekoladę, ale spokojnie możesz zostawić bez :-)
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, wilgotne i ma doskonały smak banana. Naprawdę gorąco polecam to ciasto, jeśli masz dużo dojrzałych bananów w domu. Jestem pewna, że Twoja rodzina to polubi 😉👍 Smacznego!!!
Moje kolejne przepisy można znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube