Źródło: Pixabay: Ekologiskt_Skafferi
Szybka i łatwa domowa marynowana cebula
Są tak proste do zrobienia i smakują o wiele lepiej niż cokolwiek, co można kiedykolwiek kupić w sklepie!
Składniki
- 1 Duża czerwona cebula (biała lub żółta cebula też się nada)
- 1 filiżanka Białego octu
- 1 łyżka stołowa cukru
- 11⁄2 łyżeczka soli
- 1 filiżanka Ciepłej wody, wystarczająco gorącej, aby rozpuścić cukier i sól.
- Dodatkowe przyprawy, które można dodać, to nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku itp.
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od obrania i cienkiego pokrojenia cebuli. Zauważyłem, że mandolina przydaje się do uzyskania jednolitych, cienkich plasterków, ale jeśli jej nie masz, dobry ostry nóż świetnie się nada.
W kubku lub małej misce rozpuść cukier i sól w ciepłej wodzie, mieszając, aż nie będzie już granulek. W ten sposób powstaje solanka, która jest podstawą każdego procesu kiszenia.
Do rozpuszczonego roztworu cukru i soli dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak marynowanej cebuli, możesz dodać dodatkowe przyprawy do powyższego roztworu solanki. Wcześniejsze opiekanie przypraw może z pewnością poprawić smak!
Teraz nadchodzi kluczowy krok, w czystym słoiku (najlepiej słoiku z masonem) ułóż plasterki cebuli. Gdy to zrobisz, zalej cebulę solanką, upewniając się, że jest całkowicie zanurzona. Za pomocą pałeczki lub noża do masła uwolnij wszystkie uwięzione w słoiku pęcherzyki powietrza.
Rozpoczyna się okres oczekiwania! Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na ladę na co najmniej godzinę przed schłodzeniem. Pamiętaj, że dłuższe odstawienie znacznie poprawia smak!