REKLAMA

Źródło: Pixabay: Ekologiskt_Skafferi

Szybka i łatwa domowa marynowana cebula

Są tak proste do zrobienia i smakują o wiele lepiej niż cokolwiek, co można kiedykolwiek kupić w sklepie!

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 1 Duża czerwona cebula (biała lub żółta cebula też się nada) Dodano do
  • 1 filiżanka Białego octu Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukru Dodano do
  • 112 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 filiżanka Ciepłej wody, wystarczająco gorącej, aby rozpuścić cukier i sól. Dodano do
  • Dodatkowe przyprawy, które można dodać, to nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku itp. Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Zacznij od obrania i cienkiego pokrojenia cebuli. Zauważyłem, że mandolina przydaje się do uzyskania jednolitych, cienkich plasterków, ale jeśli jej nie masz, dobry ostry nóż świetnie się nada.

2. Krok

W kubku lub małej misce rozpuść cukier i sól w ciepłej wodzie, mieszając, aż nie będzie już granulek. W ten sposób powstaje solanka, która jest podstawą każdego procesu kiszenia.

3. Krok

Do rozpuszczonego roztworu cukru i soli dodaj ocet i dobrze wymieszaj.

4. Krok

Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak marynowanej cebuli, możesz dodać dodatkowe przyprawy do powyższego roztworu solanki. Wcześniejsze opiekanie przypraw może z pewnością poprawić smak!

5. Krok

Teraz nadchodzi kluczowy krok, w czystym słoiku (najlepiej słoiku z masonem) ułóż plasterki cebuli. Gdy to zrobisz, zalej cebulę solanką, upewniając się, że jest całkowicie zanurzona. Za pomocą pałeczki lub noża do masła uwolnij wszystkie uwięzione w słoiku pęcherzyki powietrza.

6. Krok

Rozpoczyna się okres oczekiwania! Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na ladę na co najmniej godzinę przed schłodzeniem. Pamiętaj, że dłuższe odstawienie znacznie poprawia smak!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy