Źródło: iko636 from Getty Images
Szpinakowe gnocchi z sosem gnocchi
Przepis na szpinakowe gnocchi z sosem nivea, który pokochasz.
Składniki
Dla gnocchi:
- 500 g Mąka gruboziarnista
- 300 ml wody
- 1 kawałek Mrożony szpinak
- sól do smaku
Sos nive:
- 150 g Nivy
- 200 ml Krem do gotowania
- Mielony czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozmrożony szpinak przecedzić przez sito i dobrze odsączyć.
Dodaj do miski mąkę gruboziarnistą, wodę, sól i szpinak. Dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie ani zbyt sztywne. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt sztywne, dodaj trochę wody.
Przygotuj duży garnek z osoloną wodą i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wrzuć gnocchi do wrzącej wody za pomocą maszynki do gnocchi lub tarki z dużymi otworami.
Podczas gdy gnocchi się gotują, przygotuj sos do gnocchi. Pokrój gnocchi na małe kawałki i rozpuść je w małym rondelku razem ze śmietanką do gotowania. Gotuj powoli na małym ogniu, aż niva całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dopraw sos solą i czarnym pieprzem.
Gdy gnocchi będą ugotowane (wypłyną na powierzchnię), wylej je i przepłucz zimną wodą. Ten krok zapobiega przywieraniu gnocchi.
Na koniec polej gnocchi sosem do gnocchi.