REKLAMA

Źródło: marekuliasz from Getty Images

Szparagi na parze

Lekka i zdrowa przekąska - szparagi na parze. Idealne na wiosenny lunch lub kolację. Szparagi są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a gotowanie na parze pozwala zachować maksimum ich wartości odżywczych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Szparagi Dodano do
  • 2 Okulary woda Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Przygotuj szparagi: umyj je pod bieżącą wodą i delikatnie obierz od dolnej, zdrewniałej części. Szparagi powinny być jasne i świeże.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.

3. Krok

Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj szparagi i gotuj na parze przez około 10-15 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotować.

4. Krok

Po ugotowaniu, odcedź szparagi i podawaj na gorąco. Smakują wyśmienicie z dodatkiem masła, cytryny czy sosu holenderskiego.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy