REKLAMA

Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.

Szarlotka

Przepis na dobrą szarlotkę, która najlepiej smakuje z domowych jabłek.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • cynamon do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, jajka, masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Do przygotowania ciasta zalecam użycie masła o temperaturze pokojowej, aby lepiej połączyło się z pozostałymi składnikami.

2. Krok

Następnie zetrzyj jabłka i wymieszaj je z cynamonem, zamiast klasycznych kawałków jabłka wolę starte jabłka, dzięki czemu napój jest smaczniejszy i bardziej soczysty.

3. Krok

Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i brzegi natłuszczonej formy do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przygotowane jabłka i posypać resztą ciasta.

4. Krok

Piec placki z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy