REKLAMA
Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Szarlotka
Przepis na dobrą szarlotkę, która najlepiej smakuje z domowych jabłek.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 250 g Zwykła mąka
- 1 kg jabłka
- 100 g cukier puder
- 2 szt jajka
- 150 g Masło
- szczypta soli
- cynamon do posypania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, jajka, masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Do przygotowania ciasta zalecam użycie masła o temperaturze pokojowej, aby lepiej połączyło się z pozostałymi składnikami.
2. Krok
Następnie zetrzyj jabłka i wymieszaj je z cynamonem, zamiast klasycznych kawałków jabłka wolę starte jabłka, dzięki czemu napój jest smaczniejszy i bardziej soczysty.
3. Krok
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i brzegi natłuszczonej formy do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przygotowane jabłka i posypać resztą ciasta.
4. Krok
Piec placki z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.