REKLAMA
Źródło: Pexels
Szarlotka sypana
Klasyczna szarlotka - ale bez zagniatania.
REKLAMA
Składniki
porcje
14
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 szkło drobnego cukru do wypieków
- 1 szkło kaszy manny
- 11⁄2 łyżeczki czubatej proszku do pieczenia
- 11⁄2 kg jabłek
- najlepiej kwaśnych
- odrobina cynamonu
- 170 g zimnego masła
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Krok
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Krok
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek. Każdą warstwę jabłek oprósz delikatnie cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
4. Krok
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
5. Krok
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.