Świąteczne ciasto linzer
Nie wyobrażam już sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ciasta linzer. To klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.
Składniki
- 300 g Zwykła mąka
- 200 g Masło
- 100 g Cukier puder
- 1 kawałek żółtko
- 1 bal Cukier waniliowy
- szczypta soli
- Dżem do nadzienia
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początek przygotuj wszystkie składniki i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Za pomocą miksera ręcznego ubij masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ masło musi być odpowiednio zmiękczone i wymieszane z pozostałymi składnikami.
Stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk.
Przesiej mąkę przez drobne sito - rozwałkowane ciasto będzie gładsze i ładniejsze.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wyciąć foremkami.
Piecz ciasteczka Linzer przez około 10 minut, aż brzegi zaczną lekko brązowieć.
Po ostygnięciu można je skleić dżemem.