REKLAMA

Świąteczne ciasto linzer

Nie wyobrażam już sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ciasta linzer. To klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
50
  • 300 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 100 g Cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek żółtko Dodano do
  • 1 bal Cukier waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Dżem do nadzienia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Na początek przygotuj wszystkie składniki i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Krok

Za pomocą miksera ręcznego ubij masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ masło musi być odpowiednio zmiękczone i wymieszane z pozostałymi składnikami.

3. Krok

Stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk.

4. Krok

Przesiej mąkę przez drobne sito - rozwałkowane ciasto będzie gładsze i ładniejsze.

5. Krok

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

6. Krok

Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wyciąć foremkami.

7. Krok

Piecz ciasteczka Linzer przez około 10 minut, aż brzegi zaczną lekko brązowieć.

8. Krok

Po ostygnięciu można je skleić dżemem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy