Źródło: FB: GOTUJ I PIECZ ZE SMAKIEM-DZIEL SIĘ PRZEPISAMI
Świąteczna karkówka
To jest mój ulubiony przepis na świąteczną karkówkę, którym dzielę się ze swoją rodziną każdego roku, odkąd otrzymałam go od mojej babci.
Składniki
- 11⁄2 kg karkówki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 ks liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 2 gałązki romarynu
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 ks cebule
- 2 ks marchewki
- 2 ks pietruszki
- 11⁄2 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
Najnowsze ulotki
Procedura
Dzień wcześniej przygotuj mięso. Karkówkę natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i romaryn. Wlej wino i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw w zamkniętym naczyniu do lodówki na całą noc, żeby mięso dobrze przesiąknęło smakiem.
Na drugi dzień wyjmij mięso, a marynatę zachowaj. Karkówkę obsmaż na oleju na patelni z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
W tym samym czasie pokrój w kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj do mięsa i razem obsmażaj przez ok. 5 minut.
Wlej do garnka bulion, dodaj mięso z warzywami i marynatę, którą zostawiłeś. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Po tym czasie karkówka powinna być miękka i aromatyczna. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.