REKLAMA

Źródło: FB: GOTUJ I PIECZ ZE SMAKIEM-DZIEL SIĘ PRZEPISAMI

Świąteczna karkówka

To jest mój ulubiony przepis na świąteczną karkówkę, którym dzielę się ze swoją rodziną każdego roku, odkąd otrzymałam go od mojej babci.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 112 kg karkówki Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
  • 2 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
  • 3 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 gałązki romarynu Dodano do
  • 100 ml czerwonego wina Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • 2 ks pietruszki Dodano do
  • 112 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Dzień wcześniej przygotuj mięso. Karkówkę natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i romaryn. Wlej wino i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw w zamkniętym naczyniu do lodówki na całą noc, żeby mięso dobrze przesiąknęło smakiem.

2. Krok

Na drugi dzień wyjmij mięso, a marynatę zachowaj. Karkówkę obsmaż na oleju na patelni z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.

3. Krok

W tym samym czasie pokrój w kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj do mięsa i razem obsmażaj przez ok. 5 minut.

4. Krok

Wlej do garnka bulion, dodaj mięso z warzywami i marynatę, którą zostawiłeś. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

5. Krok

Po tym czasie karkówka powinna być miękka i aromatyczna. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy