Źródło: Pixabay : MichWich
Klasyczny wegetariański gulasz z marchwi
Klasyczny gulasz marchewkowy to jedno z moich absolutnie ulubionych dań. Zawsze przypomina mi dzieciństwo i pocieszające dania mojej babci. To pikantne danie jest łatwe w przygotowaniu i idealne na chłodne dni. Przygotowanie tego wegetariańskiego gulaszu zajmuje około 60 minut, ale uwierz mi, jest wart każdej minuty.
Składniki
- 500 g marchew
- 2 duży ziemniaki
- 1 duży cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 l bulion warzywny
- 1 Łyżeczka Nasiona kminku
- sól i pieprz do smaku
- Szczypta oliwy z oliwek
- 200 g Śmietana
- pęczek świeżej pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
Jeśli chcesz ugotować klasyczny gulasz marchewkowy, najpierw obierz marchewki i ziemniaki i pokrój je na średniej wielkości kawałki. Jeśli marchewki są zbyt grube, przekrój je wzdłuż na pół, aby ugotowały się równomiernie.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Z doświadczenia wynika, że czosnek należy posiekać naprawdę drobno, aby nadać gulaszowi równomierny smak.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż je, aż staną się przezroczyste - nada to gulaszowi przyjemną nutę bazową.
Teraz dodaj marchew, ziemniaki i kminek. Kminek nie tylko wspomaga trawienie, ale także nadaje gulaszowi wyjątkowy smak.
Teraz wlej bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Mieszaj od czasu do czasu podczas gotowania, aby nic się nie przypaliło.
Dopraw solą i pieprzem. Nie bądź zbyt oszczędny w przyprawianiu, gulasz powinien mieć pikantny i intensywny smak.
Tuż przed podaniem dodać kwaśną śmietanę i posypać klasyczny gulasz marchewkowy świeżo posiekaną natką pietruszki. Dzięki temu danie zyska dodatkowy świeży smak.