Źródło: SONJA via Adobe Stock
Świąteczne kruche ciasteczka maślane
W każde święta Bożego Narodzenia mój dom wypełnia pyszny aromat domowego kruchego ciasta. Moja rodzina nie może się doczekać, aby spróbować moich specjalnych kruchych ciasteczek, które zawsze przygotowuję za pomocą mojego niezawodnego rękawa cukierniczego. Po wielu nieudanych próbach, w których ciasto było zbyt twarde lub zbyt rzadkie, a herbatniki wychodziły z piekarnika zbyt twarde, w końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na kruche ciasteczka maślane. Spróbuj!
Składniki
- 200 g Masło (temperatura pokojowa)
- 150 g cukier
- 1 strąk wanilii
- 1 Szczypta sól
- 200 g mąka samozbrylająca
- 100 g Mąka kukurydziana
- 1 jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec świąteczne kruche ciasteczka maślane, wyjmij masło z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, aby zmiękło. Sprawdź to, lekko naciskając masło palcem. Powinno zmięknąć, ale nie powinno być rzadkie.
W misce miksera wymieszaj masło, cukier, wyskrobane ziarenka z laski wanilii i sól. Staraj się wszystko dobrze wymieszać, ale nie przesadzaj z ubijaniem. Chcesz uzyskać jednolitą masę, a nie puszysty krem.
Teraz dodaj mąkę i mąkę kukurydzianą i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Dodaj jajko i ugniataj tak krótko, jak to możliwe, ponieważ zbyt długie ugniatanie może sprawić, że ciastka będą twarde.
Wlej ciasto do rękawa cukierniczego z dyszą w kształcie gwiazdy. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt zimne, w przeciwnym razie trudno będzie przecisnąć je przez dyszę.
Teraz na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż małe zawijasy lub paski. Lubię tworzyć różne kształty, aby podkreślić świąteczny nastrój.
Piec ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg 160 stopni) przez około 10-12 minut, aż będą lekko złotobrązowe na brzegach. Zaglądaj i sprawdzaj po około 8 minutach, każdy piekarnik jest inny i czasami ciastka potrzebują mniej czasu.
Pozostaw kruche ciasteczka do ostygnięcia na kratce, a następnie posyp je lekko cukrem pudrem. Udanego pieczenia i Wesołych Świąt!