Źródło: Freepik
Surowe wegańskie czekoladowe kulki rozkoszy
Te surowe czekoladowe kulki są idealne na szybką przekąskę, zdrowy deser, a nawet jako przedtreningowy wzmacniacz energii!
Składniki
- 1 filiżanka Daktyli Medjool, bez pestek
- 1 filiżanka Surowych migdałów
- 3 łyżki stołowe Surowego kakao w proszku
- 1 łyżka stołowa nasion chia
- Szczypta soli morskiej
- Płatki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umieszczenia surowych migdałów w robocie kuchennym. Miksuj, aż zmienią się w gruboziarnistą, przypominającą piasek teksturę, a następnie odłóż na bok do miski. Uważaj, aby nie przesadzić z miksowaniem, w przeciwnym razie otrzymasz masło migdałowe.
Następnie dodaj daktyle Medjool bez pestek i surowe kakao w proszku do robota kuchennego. Miksuj do uzyskania gęstej, lepkiej pasty. Sugeruję stopniowe dodawanie kakao w proszku, jeśli wolisz mniej intensywny smak czekolady.
Dodaj zmielone migdały, nasiona chia i szczyptę soli morskiej z powrotem do robota kuchennego. Miksuj, aż mieszanina będzie dobrze połączona. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt sucha, dodaj jeden lub dwa daktyle więcej; jeśli jest zbyt mokra, dodaj trochę więcej mączki migdałowej.
Gdy mieszanina dobrze się połączy, zacznij toczyć ją w kulki wielkości kęsa. Wielkość może zależeć od preferencji, ale uważam, że około łyżki stołowej to dobra ilość.
Ten krok jest opcjonalny, ale dodaje miłego akcentu. Pokryj swoje kulki błogości płatkami kokosowymi, aby uzyskać dodatkową chrupkość i pięknie zaprezentować smakołyk.
Wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut, aby zastygły przed spożyciem. Kulki zachowują świeżość w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 tygodnie lub mogą być przechowywane w zamrażarce przez dłuższy czas.